Genelde soğuk hava akımından etkilendikten sonra oluştuğu bilinen yüz felci, genelde kış aylarında meydana gelir. Bazen geçici olabilirken, bazen uzun bir süre kalıcı bir durum haline gelebilir. Yalnızca hava akımından kaynaklı olmayan yüz felci; yoğun stres, baskı ve bazı virüslerden de kaynaklı olabilir.
Yüz Felci Belirtileri ve Tedavisi
Yüz felcinin en önemli belirtileri, kulak arkasında ağrı olması ve kulakların sürekli uğuldamasıdır. Yüz felcinin tedavisi ise kortizonlu ilaçlar ile yapılır ve genelde birkaç hafta sonra hastalık tamamen sona erer. Ayrıca yüz felci için yalnızca ilaç tedavisi uygulanmaz. Yüz kaslarının tekrar düzgün çalışabilmesi için birkaç hafta süresince fizik tedavi de uygulanır.
Yüz felci vakalarında genelde, yüzün soğuk hava akımından etkilendiğini düşünülür. Bu yüzden kış aylarında böyle bir duruma düşmemek için birçok önlem alınır. Fakat yüz felci riski yalnızca kış ayları için geçerli değildir. Yaz aylarında da en az kış mevsiminde olduğu kadar yüz felcine yakalanma riski bulunur.
Bunun sebepleri, sıcaklardan dolayı klimaların çok fazla açılması ve soğuk havaya maruz kalınmasıdır. Ayrıca arabada giderken sıcaktan dolayı camları açıp yoğun rüzgârdan etkilenmek de yüz felci riskini ortaya çıkaran en önemli sebeplerden biridir.