Aşırı korku, heyecan ve gerilim stresi tanımlayabilmek için kullanılabilecek kelimelerdendir. Stres anında aşırı derecede enerji kaybı olur ve stres sonrası insan kendisini güçsüz hisseder. Diyebiliriz ki stresli bir insan, enerjisini boşa harcar. Stresin fizyolojik etkileri yanında stresin psikolojik etkileri daha fazladır.
Fizyolojik ve psikolojik birçok rahatsızlığın temelinde yatan stres hastalığı, tıp literatürüne 21.yüzyılda geçen bir terimdir. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi, iş gücünün artması, bunun ardından teknolojinin gelişmesi ve toplumlarda olan birçok gelişmenin baş döndürücü bir hızla seyretmesidir.
Stresin Psikolojik Sonuçları
Baş döndürücü hızlarla devam eden insan hayatı, insanın kaldıramayacağı bir noktaya geldi. Bu durum insanlarda bazı hastalıkların oluşmasına neden oldu. Günlük yaşamda birçok insan, yaptıkları iş gereği sürekli olarak bir şeyleri yetiştirme telaşı içinde olur. Sürekli zamanlarının yetmeyeceği işler ile uğraşırlar.
Bu durum toplumsal bir baskının sonucudur. Yani sürekli olarak iş dünyası ve toplum, insanlara kapasitelerini aşan işleri yetiştirmeyi telkin eder. Bu durum insanlarda stresin oluşumda en büyük etkiyi sağlar.
Bu görevleri yerine getiremeyen insanlarda, strese bağlı olarak psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar meydana gelir.