Sosyal medya bizim haberimiz olmadan doğdu. 1971 yılında iki tane yan yana duran bilgisayarın birbirine elektronik posta atması ile oluştu sosyal medya, ardından 1991’de World Wide Web’in ortaya çıkması sosyal medyanın tarihindeki en önemli olaylar arasında bulunuyor.
Sosyal Medya Gelişiyor
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok gelişme ve yenilik ortaya çıktı. Çıkarılan sosyal ağların hepsi birbirine rakip olmaya başladı. Bazıları stratejik hatalar yapıp battı, bazıları rekabet etmek istemeyip rekabetten kaçındı. 2000’li yıllardan sonra Milenyum Çağının başlaması ile birlikte önce Friendster ardından MySpace çıktı.
The Socail Network adlı filmde güzel bir biçimde anlatılan Facebook bu mecraların arasına katıldı. Twitter ise Facebook’un ardından sektöre giriş yaptı. Bu mecraların çıkışı ile birlikte sosyal medya kavramı daha çok oturmaya başladı. Bu mecraların arasında en çok beğenilen Mark Zuckerberg’in kurduğu Facebook adlı platform oldu.
Blogların Sosyal Medya Üzerindeki Etkisi
Bloglar insanların ilgi duyduğu konular hakkında paylaşım yapabilecekleri mecraları oluşturur. Bu yüzden blogları sosyal medyanın içine dahil etmeliyiz. 1999 yılında kurulan blog sitesi olan Blogger yazarlarının artması sonucunda 2003 yılında teknoloji devi Google’ı satın aldı. Bu yıllarda blogların oynayacağı çok önemli rol öngörüldü ve haksız çıkılmadı. Bloglar gittikçe yaygınlaşmaya başladı ve insanların paylaşımları arttı, insanların ortak ilgi duydukları konular bloglar sayesinde daha çok kişiye ulaşır oldu.
Kısaca Sosyal Medya Tarihi
Geçmişten günümüze insanların tek yapmak istediği şey araç fark etmeksizin birbirleriyle iletişim kurmaktır. Bu sebeple üretilmiş, birçok iletişim aracı vardır. Sosyal medya da bunların en önemlileri arasında yer alır. Kısacası, sosyal medya bütün birikimleri toparlayıp, günümüz teknolojisiyle ortaya çıkan, komünikasyonu sağlayan çevrim içi sosyal bir platformdur.
Kısaca sosyal medyanın önemli yıllarına ve dönüm noktalarına değinecek
olursak:
1971: İlk atılan e-mail
1991: WWW doğuşu
1999: Blogger kuruldu
2000: Wikipedia adlı web sitesi yayınlandı.
2003: Herkesin ücretsiz web sitesi kurabileceği WordPress yayınlandı.
2004: Mark Zuckerberg Facebook’u kurdu.
2005: Flickr ve YouTube doğdu
2006: 140 karakter geldi, Twitter
2009: Foursquare adlı konum paylaşımı yaptığımız sosyal medya sitesi yayına girdi.
2011: Sosyal ağ ve kimlik doğrulama sitesi Google Plus hayatımıza girdi.
2012: Pinterest ile fotoğraf arşivi
Markaların Sosyal Medyaya Olan İlgisi
İnsanların hayatlarının ortasına sosyal medya yoğun bir biçimde girdikçe, klasik platformlara duyulan ilgi yavaş yavaş azalmaya başladı. Facebook adlı platformu kullanan üye sayısının 1 milyarı geçmesi, sosyal medya platformlarının ne kadar büyük bir yatırım olduğu gözler önüne sermiş oldu. Bu nedenle markalar, televizyon ve yazılı basına ayırdığı reklam bütçesinin yanına bir de dijital reklam bütçesini eklemek zorunda kaldı. Zamanla sosyal medyanın ne kadar ciddi bir alan olduğunu gördüler ve bu alana yatırım yapmaya başladılar.