Sosyal fobi rahatsızlıklarında korku ve endişe duyulan durumlar ile karşılaşıldığı zaman bedensel reaksiyonlar ortaya çıkar. Yüz kızarması, terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı ve nefes darlığı gibi problemler akıldan geçen düşünceler ile birlikte kişide belirmeye başlar.
Akıldan geçen düşünceler genellikle güçsüzlük, yetersizlik, çirkinlik ve mükemmel olabilmek üzerine gelişir. Düşüncelerin meydana gelmesi ile birlikte korku duyulan ortamlara girmekte zorlanmak ve girildiyse terk etmek gibi problemler meydana gelmeye başlar.
Sosyal Fobi Tedavisi Nedir?
İlaç tedavisi ve psikoterapi sosyal fobi tedavisinde başvurulan iki ayrı yöntemdir. Hastaların durumlarına göre bu iki tedavi yönteminden birisi seçilebilir. İki tedavi yönteminin birbiri ile uyumlu bir biçimde uygulanması ise tedavi oranlarını arttırabilen bir husustur.
İlaç tedavisinde genellikle serotonin etkili ilaçlar kullanılır. Tedavinin ilk dönemlerinde kişilerde mide bulantısı, baş ağrısı, uyku düzeninde bozulmalar ve genel bir huzursuzluk görülebilir. Fakat ilerleyen süreçlerde kısa süre sonra bu yan etkiler ortadan kalkarak tedavinin olumlu etkileri gözükmeye başlar. Tedavi süreleri ise kişilerin sağlık durumlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.