”Ses çok müthiş bir şey ama başımıza bir şey gelene kadar bunu pek anlamıyoruz!” ABD Wisconsin Üniversitesi’nden Dr Mathan Welham’a ait bu sözler gerçektende önemli bir konuya dikkat çekiyor. Dünyada bir şekilde ses telleri fonksiyonunu kaybetmiş, konuşamayan 20 milyondan fazla insan bulunuyor. Belki de yakın bir gelecekte konuşabilme imkanına kavuşacak olan insanlar için ‘yapay ses telleri’ düşüncesi bile büyük heyecan yaratıyor!
Tıp Biliminin Büyük Başarısı; Yapay Ses Telleri!
Konuşma engelli ve potansiyel engelliler için yeni ve tıp tarihine geçecek yapay ses telleri ile ilgili çalışma Science Translational Medicine dergisinde yayımlandı. Çok hassas bir sistemin parçası olan ses tellerinin laboratuar ortamında yapay olarak üretilmesini gerçekleştiren Dr Mathan Welham başkanlığındaki Wisconsin Üniversitesi bilim adamları, başarılı bir çalışmaya imza attı. Üretilen dokunun sesi iletebildiği ve işlevsel olduğu kanıtlandı.
Bu başarı pek çok klinik denemelere kadar biraz zaman alıcı aşamalardan geçecek olsa da, sonuçlar oldukça umut vaat ediyor! Araştırmanın büyük başarısına rağmen, yapay ses telleri dokusu henüz gerçeği kadar kompleks değil ve daha uzun sürede gelişiyor. Fakat ilerde ses tellerini kaybetmiş, hasar almış insanların bir operasyonla yeni ses tellerine sahip olabilecekleri veya daha küçük hasarlarda laboratuar ortamında geliştirilen doğal doku yamalarla ses tellerinin onarılabileceği söyleniyor.