Kişilere ya da olaylara ait çeşitli kurgular yaratabilen, somut kanıtları olmadan bunları gerçek olarak addedip sürekli başına kötü şeylerin geleceğine inanıp korkan kişilerde görülen paranoid (kuşkucu) düşünceler sonucu oluşan bir kişilik bozukluğuna verilen addır.
Paranoid düşüncelere sahip olan kişiler tehlike olarak bir objeyi, kişiyi, grubu ya da organizasyonu koyabilirler. Korunma gereksinimi hissederler. Korunma isterler ama korkularını da direk olarak açıklamaktan imtina ederler.
Paronaya Belirtileri Nelerdir?
Paronaya diğer bir tanımlama ile paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerce saptanan bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerin tümü ya da bir kaçı görülebilir. Tanının konması için mutlaka doktor ile görüşülmesi gerekiyor.
- Paranoid kişilik bozukluğu olan kişiler başkalarının onu aldattığına, ona kötülük yapıldığına inanır. Bu inancının temelinde de gerçek ile iniltili bir durum yoktur.
- İş yerinde ya da günlük yaşamda arkadaşları ve akrabaları ile olan ilişkilerinde sorgulayıcıdır. Kendisine olan bağlılıkları ile ilgili kuşkular taşıyıp, güvenirlikleri ile ilgili endişe duyarlar.
- Başkaları ile konuşurken son derece dikkatlidirler. Sözlerinin kendi aleyhine kullanılacağına inanırlar. Bu sebep ile korkuları hakkında açıklama yapmaya yanaşmazlar.
- Sohbet ortamlarında sıradan olaylardan ya da sözlerden kendisine pay çıkarırlar. Göz korkutmaya çalışıldığı ya da kendisini aşağılamaya çalışıldığı duygusuna kapılırlar.
- Bağışlayıcı olmamakla birlikte sürekli kin beslerler.
- Eş ya da sevgilisi ile ilgili sürekli aldatılma duygusu yaşayabilirler.