Motivasyon son yıllarda ne çok duyuyoruz değil mi bu sözcüğü? Hemen herkesin dilinde. Hatta bu konuda verilen dersler bile var.
Motivasyonu bu kadar sıkça kullanıyoruz ama sözcük anlamı olarak da bakarsak, bizim bir şeyi yapmamızı sağlayan içimizdeki güçtür. Ve de motivasyonu da etkileyen durumlar vardır. Bunlar, arzu, istek, gereksinimlerimiz, duygularımız, yaşanmışlıklarımızdır.
Bilimsel olarak bakıldığında ise dört ana kuram karşımıza çıkar. İçgüdü, dürtü, özendirici uyarıcı ve en uygun düzeyde uyarılma. Bunlar motivasyonun ortaya çıkmasını sağlayan kavramlardır.
Gelin bu kuramların neler olduğuna kısa kısa göz atalım:
İçgüdü Kuramı
İçgüdü tüm canlıların içinde olan bir kavramdır. Hayvanlar tamamen güdüleri ile bilinçsizce hareket ederken, insanlar yaş ilerledikçe içgüdüsel hareket etmeyi bırakırlar. Ama annenin bebeğine süt vermesi ya da anne karnındaki bebeğine verdiği tepkiler tamamen içgüdüseldir.
Dürtü Kuramı
Ve dürtülerimiz. Hani Facebookta dürtme gibi değil. Sonuçta fizyolojik gereksinimler için dürtü itici güçtür ve hepimizin yaşamsal koşulları için gereklidir.
Özendirici Uyarıcı Kuramı
Motivasyon her zaman koşullara bağlı olarak gelişmez. Bazen içinde bulunduğumuz koşullar bizi buna yönlendirir. Çevremizden aldığımız olumlu feedbacklar, ya da televizyonda gördüğümüz bir ünlünün yaptığı çalışmalar bizim için içimizdeki güç olabilir.
Optimal Düzeyde Uyarılma Kuramı
Ve son olarak, optimal yani maksimum düzeyde çevre tarafından aldığımız uyarılar artık öyle bir hale gelir ki yeterli koşullar oluşur ve içimizdeki o güç yani motivasyon ortaya çıkar.