Hayata karşı daha duyarlı olan kadınların hamilelik süreçlerinde biraz hormonal değişim sebebiyle duygusal gelgit dönemleri ve aşırı hassasiyet yaşamaları normaldir. Uzmanlara göre hamileliğin kendi belirtileri ile depresyon belirtilerinin arasındaki benzerlik yüzünden birçok ailenin umursamadığı gebelik psikolojisi ciddi boyutlara çıkarsa eğer bebeğin can sağlığını tehdit edebileceğinden profesyonel destek alınması ve ihmal edilmemesi daha sağlıklı olur.
Ebeveynlerden babaya nazaran annenin yükü çok daha fazladır hem de ilk andan itibaren. Sağlıklı beslenme, varsa alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durma, psikolojik olarak güçlü olmaya çalışma aynı zamanda evi çekip çevirme ve/veya iş başında koşturma gibi bambaşka uğraşları aynı zaman dilimine sıkıştırmak kolay değildir.
Depresyon Suçlusu Hormonlar
Anne adayındaki hormonal değişimler duygusal olarak daha alıngan, gergin olabiliyorlar. Bunun sebebi genel olarak hormonlar olsa da aynı zamanda hamilelikte gözlenen uyuma, yeme düzenindeki isteksizlik, yorgunluk, kilo kaybı belirtiler açısından depresyona çok benzediği için belirtilerin depresyona bağlı olduğunu söylemek zordur.
Uzmanlara göre olası depresyon belirtilerinin bariz bir biçimde minimum 15 gün boyunca devam etmesi, genel olarak vücutta farklı bölgelerde sebepsiz yere ağrıların gözlenmesi, mide, karın ve baş ağrılarının yaşanması olası bir hamilelik depresyonunun işaretçisidir. Daha önce depresyon problemi olan anne adayları hamileliklerini öğrendikleri andan itibaren depresyona tekrar meyledebilecekleri için çevresindeki insanlarca takip edilmesi yararlı olabilir.