Psikolojik problemleri olan kişilerin yaşadığı zorluk, kişinin genellikle bu sorunların farkında olmadığıdır. Bunun nedeni, sorunun zihinde ortaya çıkması ve değerlendirmeyi yapanın aynı akıl olmasıdır. Bir şeyler iyi gitmiyorsa sorun belki bu 5 durumdan kaynaklanıyor olabilir.
- Organize Olamayan Düşünceler: Sorun, tutarsızlık haline geldiğinde ve neredeyse sürekli devam ederken ortaya çıkar. Bu tutarsızlık, bir düşünce veya konuşmanın takibinde, bir fikirden diğerine atlandığında, biriyle diğeri arasında bağ kurulamama gibi durumlarda başarısızlığa işaret eder.
- Sabit Fikirlilik: Düşüncelerin kısıtlanması, belirli özelliklere sahip olduğunda zorlayıcıdır. Kendi içinde yoğun inançların bir sorunu vardır. Fakat gerçeklikten uzaklaştırıldıklarında büyük bir acı kaynağı olabilirler. Yani yoğun ya da sürekli sabit fikir büyük dozlarda keder yaratıyorsa, başka bir düzeyde bir sorun sinyali verir.
- Bilinç Kaçışları: Günlük hayatımızda birçok şey bilincimizden kurtulur. Bu normal bir zihin için tipiktir. Mesela, bir şeyler yapmaya başlayınca unuturuz veya kasıtlı olarak niyetlerimizi terk ederiz. Bu bilinç kaçışları sıklaştıysa veya önemli olaylar içeriyorsa, aklımızda bir sorun olabilir.
- Algı Yanılsamaları: İşitme, görme, dokunma, tat ve koku algılama sistemimiz oyunlar oynamak konusunda çok yeteneklidir. Bazen zihnimiz, orada gerçekten olmayan bir şeyi algılar, var olmayan bir şeyi görür veya duyarız. Sorun sabit olduğunda veya hikâyenin ötesine geçen tedirginlik olduğunda ortaya çıkar.
- Dikkat Sorunları: Dikkat sorunları konsantrasyonun yokluğu veya aşırılığı ile ilgilidir. Odak yokluğunda, zihin bir yana diğerinden amaçsızca dalar. Öte yandan, fazla odaklanma varsa, kişi çevresel dikkati kaybeder. Her iki durumda da zihninizi meşgul eden bir sorunun varlığına işaret eder.