Fotoğraf Çekerken Pan Tekniği Nasıl Kullanılır?

Fotoğrafta  pan tekniği orijinal adıyla, “Paning çekim” hareket halinde bir nesnenin, hareketinin vurgulanması adına yapılan çekimdir. Fotoğraf makinasıyla objenin algılanmasından sonra çekimin devam etmesi üç ana unsura bağlıdır. Obre kadraja alınır, hareket hızına odaklanılır, deklanşöre basıldıktan sonra obje takip edilir.

 Pan Tekniğinin Fotoğrftaki Amacı Nedir?

Pan tekniği ile netleştirilen obre dışında flu görüntü veren arka plan, fotoğrafa derinlik katar. Vurgulanmak istenen amaç ön plana çıkar. Tek bir noktayla oluşturulmak istenen hikayeye hizmet eder. Reklamcılık sektöründe sıklıkla kullanılan pan tekniği için hazırlanması ve yerine getirilmesi gereken unsurlar vardır.

Pan Tekniğindeki Amaç

Pan Tekniğindeki Amaç

 Pan Tekniğiyle Çekim Nasıl Yapılır?

Pan tekniği için, seçilecek mekan oldukça önemlidir. Genellikle hareketli objeler için uygulanan bu teknik, amaca hizmet eden bir mekanda uygulanmalıdır. Düz objenin takip edilebileceği bir alan seçilmelidir.

Pan Tekniğiyle Fotoğraf

Pan Tekniğiyle Fotoğraf

Netlik ayarı oldukça önemli olup, manuel olarak seçilmesi önerilir. Enstantane hızı için, 1/30 ya da 1/60 uygun bulunsada bazı durumlarda 1/125 tavsiye edilir.

Gün ışığı altında yapılan çekimlerde 100-200 ISO ayarı, 50 mm veya 150 mm objektif önerilir. Obrektifin yakalama hızıyla makinenin hareket ettirilme hızı doğru orantılı olmalı, deklanşöre basıldıktan sonra objenin takip edilmesi sağlanmalıdır.

 

 

 

 

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir