Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nedir?

Evliliğin çiftlerin istemiş olduğu gibi sürdürülememesi sonrasında yasal olarak sonlandırılması işlemine boşanma adı verilmektedir. Şimdilerde normal, çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere çiftler kendi isteklerine en uygun türdeki boşanma davasını rahatlıkla açabiliyorlar. Bu aşamada önemli olan şey ise boşanma türlerini detaylı şekilde inceleyerek seçimin buna göre dikkatli bir şekilde yapılmasıdır.

Genel Şartlar Nelerdir?

Çiftlerin anlaşmalı boşanma davası açmaları adına boşanma öncesinde en az 1 sene evli kalmaları gerekmektedir. 1 yıldan az sürmüş olan evliliklerde ise şiddetli geçimsizlik gibi sebeplerden ötürü normal boşanma davası açılabilir.

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için ya çiftlerin beraber mahkemeye başvurması ya da taraflardan birinin yapacağı başvuruyu diğerinin kabul etmesi gerekmektedir. Aksi halde açılacak olan dava anlaşmalı olmayacaktır.

Boşanma davasının anlaşmalı olarak açılması adına hakimin mutlaka tarafların ikisine de dinlemesi gerekecektir. Böylece açılacak davanın kişilerin kendi iradeleri ve istekleri ile yapılacağının kesinlik kazanması önemlidir.

Bununla beraber çiftlerin anlaşmalı boşanma ile yollarını ayırması adına gerekli olan diğer bir şart, mutabakata varmış oldukları ve bununla beraber protokole bağladıkları şartları mahkemede hakim karşısında kabul etmeleri, halimin de bu şartları uygun görmesidir. Hakim, incelemiş olacağı şartların bir ya da birkaçını çocukları ve tarafların menfaatleri doğrultusunda değiştirebilmektedir. Taraflar hakimin yapacağı değişiklikleri kabul ederlerse; hiçbir sorun çıkmadan anlaşmalı boşanma işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir