Vitaminler, vücutta çok sayıda metabolik olayın gerçekleşmesinde önemli görevleri olan maddeler. Yaşamsal faaliyetlerin bir çoğu onlar olmadan başlayıp sürdürülemiyor. Özellikle “enzim” adı verilen protein bileşiklerinin yapısına girerek biyolojik olayların düzenlenmesini sağlamak en büyük görevleri.
Büyüme, gelişme, görme, üreme, bağışıklık sistemi, cilt bütünlüğü, enerji sağlanması gibi tüm faaliyetler vitaminler sayesinde oluyor. O halde vitaminler konusunda çok dikkatli olmak gerek. İyi de, her şeyin fazlasının fazla olduğunu da biliyoruz. Özellikle kadınların aldıkları besin takviyeleri ve vitamin haplarının çok fazla kullanımı işte burada devreye giriyor.
Ne Amaçla Kullanılıyorlar?
Vitaminler eksikliği gidermek, enerjimizi arttırmak, bağışıklığımızı güçlendirmek, eklemlerimizi korumak, kalp sağlığımıza desteklemek, yaşlanmayı durdurmak ve genel sağlığımıza yardımcı olmak amaçlarıyla kullanılıyorlar. Besin takviyesi ve vitamin hapı kullananların yüzde yetmişini kadınlar oluşturuyor. Üstelik bu alışların yüzde yirmi dördü arkadaş tavsiyesi üzerine yapılıyor. Bu oran eczacılara sorup alma oranından bile yüksek.
Oysa vitaminlerin en iyisi gıdalardan alınanlar. Yapılan çalışmalar, çoğu insanın günlük beslenmesiyle beraber yeterli derecede folik asit, B6, B12, D ve E vitamini alamadığını gösteriyor. Bütün hepsi önemli olsa bile ülkemizde en çok D ve B12 vitamini eksikliğine rastlanıyor. Bu nedenle kişilerin yılda en az bir kere kan seviyesine baktırmaları öneriliyor. D vitamini eksikliği yeterince güneş görmemekten kaynaklanırken kırmızı et yemeyenlerde B12 eksik kalıyor.