Vücuda zararlı olan kimyasallara karşı vücudun alışması durumu, madde bağımlılığını tarif eden en iyi tanımdır. Bu durumun psikolojik nedenleri, fizyolojik nedenlerinden daha çoktur. Madde bağımlılığı, psikolojik sorunlardan kaynaklanan bir durumdur. Psikolojik nedenlerin başında, toplumsal baskılar ve aile gelir.
Ailesinden ve toplumdan yeteri kadar ilgi göremeyen ya da bir kendisini bir topluluğa ait hissedemeyen kişiler, kendilerini kabul ettirebilmek için, zararlı alışkanlık edinirler. Madde bağımlılığının en hafif olanı sigaradır. Diğer kimyasal maddeler gibi hemen meydana gelen zararları olmasa da, uzun vadede vücuda zarar veren bir maddedir.
Madde Bağımlılığı Psikolojiktir
Kısa vadede, vücuda en çok zarar veren uyuşturucu maddelerdir. Bunun yanı sıra hap ya da toz şeklinde kimyasallar da, madde bağımlılığını sağlayan uyuşturuculardır. Madde bağımlılığının psikolojik etkileri, toplumlarda derin yaralar açacak kadar çok ve ciddidir.
Alıştığı uyuşturucu maddeleri bulamayan kişiler, hırsızlıkta dahil olmak üzere birçok suçu işleyebilirler. Özellikle madde etkisi altında iken korkunç cinayetler işlenebilir. Bu durumun örnekleri çoktur.
Özenti ve kendisini belli bir topluluğa kabul ettirebilme durumu ile başlayan uyuşturucu madde kullanımı, bir virüs gibi yayılır ve toplumları yok olmaya kadar götürür.