Safra taşları genel olarak ilk evrelerde her ne kadar ağrı ve acı vermese de ilerleyen dönemlerde tedavi görmeyi gerektirecek boyutlara ulaşabilir.Semptomlar gelip geçici olabildiği gibi aynı zamanda ileri seviyelere kadar da ulaşabilir.
Safra taşları genellikle ciddi sorunlara neden olmadan erken teşhis edildiğinde küçük bir operasyonla halledilebilir. Cildin ve gözlerin sarı renge bürünmesi gibi belirgin belirtiler gösterebilir. Safra kesesi gözyaşları ilerleyen vakalarda ölüme kadar giden boyutlarda da yaşanabilir. Pankreas iltihabı da bir çeşit safra kesesi bağlamında değerlendirilecek rahatsızlıktır. O neden safra taşları bu hastalığın tetiklenmesinde rol oynayabilirler.
Safra Kesesi için Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Safra kesesinde taşın olup olmadığı öncelikle ultrason yardımıyla ortaya konur. Daha sonra taşların boyutlarına ve verecek oldukları zararlara göre yeniden gerekli tettikler yapılarak muayene edilir.
Safra kesesi rahatsızlıklarında genellikle 3 tür tedavi yöntemi uygulanır. Öncelikle semptomların durumuna göre kişide ciddi bir sorun yoksa herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmaz. Taşlar ciddi boyutlara ulaşmış ise safra kesesi ve taşlar cerrahi işlem yapılarak çıkartılır. Bu işlem anestezi gerektirdiği için dikkat edilmesi gereken ciddi bir ameliyattır.